Subsidies

Er is al jaren geen landelijke aankoopsubsidie voor zonnepanelen meer, maar er zijn wel lokale subsidies. Meer weten over beschikbare subsidies? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met Abansolar.

Lokale subsidies

Onze provincies, regio’s en gemeenten mogen zelf bepalen wat zij subsidiëren en hoeveel geld zij hieraan besteden. Misschien heeft uw gemeente dus wel een aantrekkelijke subsidie voor u. Via de Energiesubsidiewijzer kunt u nagaan of u in aanmerking komt voor een lokale subsidie voor zonnepanelen.Heeft u niet direct beet? Bel de gemeente of provincie gerust eens op en vraag goed door. Wellicht komen zonnepanelen in combinatie met isolatie wél in aanmerking voor subsidie. Of misschien wil de gemeente een collectief van zonnepanelen subsidiëren. Het is maar net wat de gemeente belangrijk vindt om te stimuleren.

Teruggave van de BTW op zonnepanelen

Het is wel geen subsidie, maar wel een fijne regeling die u veel geld oplevert: u kunt de betaalde BTW over uw zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt u 21% van de aankoopprijs (minus een forfait), en dus honderden euro’s. Sla deze stap dus zeker niet over!

Salderingsregeling

Ongebruikte zonnestroom kunt u terugleveren aan het net. Daar krijgt u een vergoeding voor die gelijk staat aan de prijs van de stroom die u afneemt van het energiebedrijf. Dit heet salderen. Maar let op: vanaf 2023 wordt de salderingsregeling regeling langzaam afgebouwd.

Tot 2030 kunt u nog van deze regeling gebruikmaken, maar elk jaar loopt de hoeveelheid die u mag salderen met 9 procent terug. Wie nu zonnepanelen aanschaft, kan hierdoor meer voordeel behalen dan wie nog een jaartje wacht.

Zakelijke zonnepanelen subsidies

Er is een aparte zakelijke subsidie beschikbaar: SDE++. Deze subsidieregeling is alleen voor bedrijven met een zakelijke aansluiting groter dan 3×80 ampère en een zonnestroominstallatie van meer dan 15kWp of 15.000 Wattpiek.

Advies nodig?

Neem contact met ons op en we helpen u met al uw vragen!