Onderhoud

Waarom?

Verontreinigde zonnepanelen leveren minder rendement: ervaring en testen hebben dit bewezen. De opbrengst van uw zonnepanelen kan afnemen met zo’n 5 tot 20 procent, afhankelijk van de vervuiling. Het is dus belangrijk om uw zonnepanelen schoon te houden. Vergelijk het maar met het wassen van uw ramen. Door uw zonnepanelen te reinigen voorkomt u dat deze sterk verontreinigd raken, waardoor de zonnecellen minder straling van de zon ontvangen. Een verstoring van de zonnecellen kan disfunctioneren en op lange termijn zelfs schade toebrengen aan uw zonnepanelen.

Hoe?

Het wassen van de zonnepanelen moet absoluut zonder schoonmaakmiddelen of chemicaliën gebeuren, dus uitsluitend met schoon water of osmose (ontkalkt water). U moet erop letten dat dit gebeurt met een zachte borstel of doek en met voldoende water. De panelen mogen absoluut niet met een droge borstel of doek gereinigd worden, dit kan namelijk krassen veroorzaken en krassen zorgen weer voor meer verontreiniging en dus een lager rendement.

Wanneer?

Het is niet nodig om de zonnepanelen maandelijks te reinigen en na een fikse regenbui zal de meeste verontreiniging (fijnstof, stuifmeel, Sahara zand) wel weer zijn weggespoeld. Hardnekkige verontreiniging zoals bladeren en uitwerpselen van vogels zullen doorgaans op de zonnepanelen achterblijven met de mogelijke gevolgen zoals eerder beschreven. Afhankelijk van de verontreiniging adviseren wij om uw zonnepanelen jaarlijks of één keer in de twee jaar schoon te maken op de hierboven omschreven manier.

Zelf doen?

U kunt het reinigen van uw zonnepanelen uiteraard zelf doen als u in het bezit bent van de juiste borstel of doek, een ladder en een paar emmers water. Waar u te allen tijde op moet letten is uw eigen veiligheid. Haal geen gevaarlijke capriolen uit, zorg voor de juiste kliminstallatie en valbescherming.

Laten doen!

Zorgeloos uw zonnepanelen laten reinigen, dat kan. Abansolar kan dit voor u verzorgen. Wij hebben de juiste middelen, het juiste gereedschap en zorgen er dus voor dat de schoonmaak van uw zonnepanelen efficiënt en veilig gebeurt. Uiteraard werken wij volgens de VCA-richtlijnen. Naast de schoonmaak onderwerpen wij de zonnepanelen eveneens aan een visuele controle, waarbij zichtbare gebreken aan u worden gemeld. Zo blijft u ook op de hoogte van de uiterlijke kwaliteit van uw zonnepanelen.

Vooraf offerte

Aan de hand van uw informatie ontvangt u vooraf een prijsopgave voor het reinigen van uw zonnepanelen. Omdat de kosten afhankelijk zijn van het systeem, bestaat er geen vast tarief. Dit wordt vooraf met u besproken en vastgesteld. Benieuwd wat de kosten zijn voor de reiniging van uw systeem? U kunt gerust ons contacteren!

Abansolar – Onderhoud Abansolar – Onderhoud Abansolar – Onderhoud