FAQ

Heeft u een vraag over zonnepanelen, de omvormer, laadpalen of iets anders? Dan bent u niet de enige. Daarom beantwoorden we de meest gestelde vragen. Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden? Laat dit ons weten en wij beantwoorden hem zo snel mogelijk.

Wij weten alles over zonnepanelen en laadpalen en hebben een antwoord op elke vraag.

FAQ Zonnepanelen

De afmeting van een zonnepaneel is bepalend voor het uiteindelijke legplan van uw zonnedak. Dit bepaalt namelijk hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen en hoe de panelen komen te liggen. De meeste zonnepanelen hebben standaard maten. Lees hier meer over de grootte van zonnepanelen.

 

Standaard formaat zonnepanelen

De meeste zonnepanelen hebben een formaat van rond de 165 centimeter lang, 100 centimeter breed en 3 centimeter dik. Het piekvermogen dat bij deze maat hoort ligt meestal tussen de 280 en 320 Wattpiek (Wp). Om meer te weten te komen over het vermogen van een zonnepaneel is het dus raadzaam om ook naar het piekvermogen te kijken en niet alleen naar de afmeting.

Kleine zonnepanelen
Naast normale zonnepanelen zijn er ook zonnepanelen met een kleinere afmeting dan gemiddeld. Zowel de lengtemaat en de breedtemaat van deze panelen is minder groot. Denk hierbij aan rond de 125 centimeter lang en 100 centimeter breed.

Grote zonnepanelen

Over het algemeen geldt, hoe groter een zonnepaneel hoe hoger de opbrengst. In een groot zonnepaneel passen immers meer zonnecellen. Deze zonnepanelen wekken per paneel vaak wat meer stroom op, maar dat komt omdat er meer zonnecellen per paneel in passen De afmetingen van zonnepanelen zijn van invloed op het legplan. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de zonnepanelen voldoende afstand hebben ten opzichte van de dakrand. Dit is om te voorkomen dat de wind onder de panelen blaast en ze van uw dak waait. Deze afstand kunt u zien als een veiligheidsmarge. Daarnaast hebben de maten van de panelen invloed op het uiteindelijke ontwerp. Een paneel kan zowel portrait (verticaal) of landscape (horizontaal) worden geplaatst.

Uw zonnepanelen wekken gelijkstroom op en de elektrische apparaten in uw huis hebben wisselstroom nodig. Onze installateurs plaatsen daarom een omvormer om uw zonne energie om te zetten in bruikbare wisselstroom. Maar wat is nu precies het verschil tussen gelijkstroom en wisselstroom?

Wat is gelijkstroom?

Bij gelijkstroom is de stroomrichting altijd constant. De elektronen lopen van de positieve (+) naar de (-) negatieve pool. u zou de beweging van dit type stroom kunnen zien als een rechte lijn. Gelijkstroom wordt ook wel Direct Current (DC) genoemd. Een batterij levert bijvoorbeeld gelijkspanning.

Wat is wisselstroom?

Bij wisselstroom wisselt de richting van de elektronen constant. De elektronen bewegen van de negatieve naar een positieve pool en weer terug. Dit type stroom kunt u zien als een golvende lijn. Wisselstroom wordt ook wel Alternating Current (AC) genoemd. Uit een stopcontact komt wisselspanning.

Zonnepanelen gaan 25 tot 30 jaar mee en vragen om weinig tot geen onderhoud. In dit artikel leest u meer over de levensduur van zonnepanelen.

De kwaliteit van het materiaal

Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 tot 30 jaar mee. De kwaliteit van de zonnepanelen wordt voor een groot deel bepaald door het silicium dat in de zonnecellen zit. Het silicium dat u terugvindt in onze panelen is van hoge kwaliteit en zorgt daarom voor een goede stroomgeleiding. Hierdoor is het jaarlijkse rendementsverlies minimaal. Naast het silicium dragen ook de kwaliteit van de behuizing en coating van de zonnecellen bij aan een lange levensduur. Een betere weerbestendigheid van deze materialen, zorgt ervoor dat ze minder snel aangetast worden door zonlicht, regen of hagel

Levensduur en rendement

Voor alle panelen geldt dat ze na verloop van tijd minder energie opwekken. Elk jaar produceren de zonnepanelen 0,5% minder vermogen. Dit komt doordat een zonnepaneel uit verschillende materialen bestaat. Een glasplaat reageert natuurlijk net weer een beetje anders op warmte en kou dan de zonnecellen en de achterplaat. Het temperatuurverschil zorgt ervoor dat deze lagen een beetje krimpen en uitzetten. Hierdoor ontstaan er kleine scheurtjes in de zonnecellen. Dit gebeurt al door de temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Dit verouderingsproces is overigens normaal. Over het algemeen leveren zonnepanelen na 25 jaar nog 80% tot 90% van het oorspronkelijke vermogen. Veel fabrikanten en leveranciers houden hier rekening mee door het aanbieden van zogenaamde vermogensgarantie. Dit betekent dat het minimale vermogen dat je panelen binnen een bepaald tijdsbestek opwekken, wordt gegarandeerd. Zo bent u dus zeker van een gunstige energie opbrengst.

Onderhoud en levensduur

U wilt er natuurlijk alles aan doen om uw zonnepanelen in een optimale conditie te houden. Naast de kwaliteit van het materiaal van uw zonnesysteem, is ook regelmatig onderhoud daarvoor belangrijk. Hoewel een zonnedak niet veel onderhoud vergt, is het toch goed voor de panelen om ze eens per jaar te controleren en schoon te maken. Zijn uw panelen niet goed bereikbaar? Zoek dan een bedrijf om dit te doen. Ook is het belangrijk om goed de prestaties van uw zonnedak in de gaten te houden. Wekt uw systeem opeens minder op? Dan kan er bijvoorbeeld een paneel uitgevallen zijn, of er is iets mis met de bekabeling.

De levensduur van de omvormer

Naast een zonnepaneel gaat ook een omvormer niet voor eeuwig mee. Een omvormer zet de gelijkstroom die uw zonnepanelen opwekken om in wisselstroom die u gebruikt voor de apparaten in en rondom uw huis. Deze omvormer levert dagelijks veel werk om de zonnestroom om te zetten naar bruikbare stroom. De levensduur van een omvormer is gemiddeld een jaar of 12. Aangezien zonnepanelen minimaal 2 keer zo lang meegaan, moet u de omvormer tussentijds vervangen. Verdien gemiddeld € 813 per jaar Professionele installatie door Abansolar installateurs Uitgebreid Persoonlijk advies op maat Direct offerte aanvrage

Een zonnepaneel bestaat uit lagen met daarin zonnecellen. Via een netwerk van metalen draadjes wordt de opgewekte energie getransporteerd, zodat u het uiteindelijk in huis kan gebruiken. Maar wat zijn zonnecellen precies en hoe werken de verschillende lagen van een zonnepaneel?

Wat zijn zonnecellen?

Een zonnepaneel is opgebouwd uit zonnecellen. Deze cellen bestaan uit 2 lagen silicium met daartussen een scheidingslaag. De ene laag silicium bevat meer elektronen dan de andere. Zodra de zon gaat schijnen, bewegen de elektronen van de laag met veel elektronen, naar de laag met minder elektronen. Deze beweging zorgt voor een spanningsveld en dat levert elektriciteit op.

Hoe zijn zonnepanelen opgebouwd?

Zonnepanelen bestaan uit lagen. Ze worden afgedekt door een laag plastic folie met daartussen een netwerk van metalen metalen draadjes. Dankzij de plastic folie blijven de zonnecellen beschermd tegen stoten, schokken en vocht. Over de folie wordt een glazen plaat gemonteerd die wordt afgedekt door een frame. Het frame zorgt ervoor dat alle elementen bij elkaar blijven. Dankzij de achterplaat is het paneel ook aan de achterkant beschermd.

Maakt het voor het salderen uit of je 1-fase omvormer op een 3-fase slimme meter zet?’ Het antwoord op deze vraag is nee, maar er ontstaat nogal wat onduidelijkheid over.

1-fase versus 3-fase

Aansluitingen in Nederland zijn 1-fasig of 3-fasig. Bij een 1-fase aansluiting komt het vermogen op één draad binnen en bij een 3-fase aansluiting op 3 verschillende draden. Daarnaast kun je omvormers ook indelen in 1-fase of 3-fase. Driefasige omvormers werken alleen op een driefasig elektriciteitsnet. Maar een 1-fase omvormer functioneert zowel op een 1- en 3-fase aansluiting.

Salderen en de nieuwe regeling

Wanneer u meer energie heeft opgewekt met uw zonnedak dan u verbruikt, bijvoorbeeld als u niet thuis bent, dan kunt u salderen. Je energieleverancier verrekent dan de teruggeleverde zonne energie met de energie die u heeft afgenomen. Voor de teruggeleverde energie krijgt u een vergoeding, zo bespaart u op uw energierekening. Houdt er rekening mee dat vanaf 2023 de salderingsregeling gaat veranderen. U krijgt dan een minder hoge vergoeding voor uw teruggeleverde stroom.

Hoe werkt het met een slimme meter?

Om het vermogen op het elektriciteitsnet in balans te houden, is het voor de netbeheerder belangrijk om de stroomproductie en het verbruik zoveel mogelijk te verdelen over de 3 beschikbare fases. In huis maakt het niet uit op welke fase u stroom verbruikt, zolang u niet meer Watt gebruikt dan er door de zekering past. Dan is het wel zo handig om uw verbruik te verdelen over de fases.

Dit geldt ook voor het opwekken van energie. Als u meer dan 3680W (16A * 230V) kunt produceren, heeft u meestal een 3-fase omvormer nodig. Maar als uw systeem minder vermogen heeft, kan dat prima met een 1-fase omvormer. De vraag die vaak gesteld wordt is of het salderen wel goed gaat. U levert immers op 1 fase terug, terwijl u op de andere fase uw wasmachine laat draaien.

Gelukkig zijn alle Nederlandse slimme meters zo ingesteld dat ze intern salderen over de drie beschikbare fases. Dat betekent dat als u op fase 1 teruglevert en op fase 3 een wasje draait met net zoveel vermogen, uw meter netto 0 telt. Voor saldering maakt het dus niet uit of u een 1- of 3-fase omvormer op uw 3-fase aansluiting installeert. Bijkomend voordeel is dat 1-fase! omvormers veel goedkoper zijn

Met een slimme meter kan de netbeheerder uw energieverbruik aflezen. U hoeft dus niet langer zelf uw meterstanden door te geven. De slimme meter kan ook digitaal communiceren met andere apparaten. Handig, want zo heeft u via een app meer inzicht in uw energieverbruik! Toch vragen veel mensen zich af of een slimme meter met zonnepanelen een goed idee is. Daarom hebben we wat vragen over dit onderwerp voor u op een rij gezet.

Is een slimme meter met zonnepanelen verstandig?

Met zonnepanelen wekt u zelf energie op. Je slimme meter verrekent dit automatisch met de energie die u van je leverancier afneemt. Op die manier is het inzichtelijk hoeveel energie u teruglevert en wat u daarvoor ontvangt. Omdat u dankzij een slimme meter meer inzicht heeft in hoeveel energie uw panelen op welk moment opwekken, is deze meter in combinatie met een zonnedak zeker handig.

Mag je een slimme meter weigeren?

Ja, u mag een slimme meter weigeren. Een reden waarom sommige mensen dit doen is dat ze denken dat een slimme meter privacygevoelig is. Ze vinden het niet prettig dat de netbeheerder inzicht heeft in het energieverbruik. Toch zijn netbeheerder aan strenge regels gebonden. Ze mogen bijvoorbeeld niet bekijken wanneer u welke elektrische apparaten gebruikt of hoe lang u dat doet.

Wanneer u een slimme meter weigert, zal uw oude meter waarschijnlijk worden afgekeurd. U krijgt dan alsnog een nieuwe meter van uw netbeheerder, alleen is deze meter niet geschikt voor het digitaal en automatisch doorgeven van de meterstanden. U zal dit dan nog steeds zelf moeten doen.

Is een slimme meter verplicht wanneer je zonnepanelen hebt?

Vanaf 2023 gaat de nieuwe salderingsregeling in. Het bedrag dat u van de overheid krijgt voor uw teruggeleverde zonnestroom zal langzaam worden afgebouwd tot u in 2031 niets meer terug krijgt voor teruggeleverde energie. Om te weten hoeveel u teruglevert, wordt een slimme meter vanaf dat moment voor huizen met zonnepanelen verplicht. Uiteindelijk worden de meeste huishoudens uitgerust met een slimme meter.

Hoe werkt het terugleveren als je een slimme meter hebt?

Het terugleveren van energie met een slimme meter gaat automatisch. U hoeft hier zelf dus niets voor te doen. De slimme meter geeft u daarnaast inzicht in de hoeveelheid energie die uw panelen hebben opgewekt en hoeveel daarvan u saldeert.

Wanneer u zonnepanelen gaat aanschaffen of ze al op uw dak hebt, heeft u vast van de term Wattpiek (Wp) gehoord. Met Wattpiek wordt het vermogen (meestal het maximale vermogen) van een zonnepaneel bedoeld. In dit artikel vertellen we meer over wat Wattpiek precies is, hoe het wordt bepaald en waarom het van belang is voor uw zonnepanelen.

Wat wordt er bedoeld met Wattpiek?

Wattpiek is de meeteenheid die wordt gebruikt voor het uitdrukken van het vermogen van zonnecellen, ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd. Deze cellen bevinden zich in het zonnepaneel en zetten zonlicht om in elektriciteit. Met de eenheid Wattpiek wordt uitgedrukt hoeveel stroom een zonnepaneel aankan en hoeveel elektriciteit het uiteindelijk kan opwekken.

Hoe wordt Wattpiek bepaald?

Wattpiek is een meeteenheid die speciaal is opgesteld voor het meten van het vermogen van zonnepanelen. Zonnepanelen worden standaard getest om te controleren of het aantal Wp per paneel inderdaad klopt. Dit testen gebeurt onder een aantal condities:

Panelen worden getest bij 25 graden Celsius. De zon moet er loodrecht op schijnen. Er is een vastgestelde ‘luchtmassa.’ Dat wil zeggen dat de lucht rondom het paneel ook een vastgestelde druk en vochtigheidsgraad moet hebben. Ten slotte wordt er uitgegaan van een lichtinstraling van 1000 Watt per m². De testomstandigheden van zonnepanelen zijn optimaal. In de praktijk zal een paneel dus altijd wat minder energie opwekken, omdat de testomstandigheden niet altijd hetzelfde zullen zijn als die op uw dak. Factoren als schaduw, de hellingshoek van uw dak en het aantal zonuren wegen daarin bijvoorbeeld mee. Het betekent dus dat een 600 Wp zonnepaneel niet altijd 600 Wattpiek levert.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een bepaald aantal Wattpiek?

Wat hebben wattpiek en Kilowattuur dan precies met elkaar te maken? Kilowattuur, ook wel kWh, staat voor Kilowatt Hour. Dit is het aantal Watt dat u binnen één uur opwekt of gebruikt. Hoeveel kWh uw zonnesysteem opwekt en hoeveel u daar vervolgens van gebruikt, verschilt per huishouden. Met één kWh kunt u bijvoorbeeld een wasje draaien of honderd keer uw telefoon opladen.

Hoe wordt Wattpiek bepaald?

De meeste voorkomende zonnepanelen hebben een vermogen van ongeveer 320 Wp. Wanneer u zonnepanelen gaat aanschaffen is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid Wattpiek die ze kunnen opwekken en deze met elkaar te vergelijken. Dit zegt namelijk veel over de kracht en de kwaliteit van het paneel. Een zonnepaneel met een hoog aantal Wattpiek is dus ook duurder dan een paneel met een lagere hoeveelheid Wp

Met zonnepanelen wekt u uw eigen energie op. Maar hoe werken zonnepanelen precies? In dit artikel leest u hoe zonlicht stap voor stap omgezet wordt in stroom voor uw apparaten.

Zonlicht opvangen met zonnecellen

Elk zonnepaneel bevat kleine zonnecellen die met elkaar verbonden zijn. Deze cellen bestaan uit dunne laagjes silicium. Wanneer de zon op een cel schijnt, ontstaat er een spanningsverschil tussen deze laagjes. Als resultaat wekken de cellen gelijkstroom op. U kunt deze stroom nog niet direct gebruiken voor uw apparaten. Hiervoor moet de energie eerst omgezet worden naar wisselstroom.

Van gelijkstroom naar bruikbare wisselstroom

De omvormer zet de gelijkstroom van uw panelen om naar wisselstroom. Het is wenselijk dat de omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen hangt. Op deze manier ontstaat er zo weinig mogelijk energieverlies door de kabels. Het is ook handig als de omvormer zijn warmte goed kwijt kan. Een koele plek is beter voor het rendement. In de meeste gevallen is uw zolder de ideale ruimte voor de omvormer.

De omvormer stuurt de wisselstroom naar je meterkast

De omvormer stuurt de omgezette wisselstroom via een kabel naar uw groepen-, of meterkast. Deze stroom stuurt u voor een deel naar uw apparaten. Het overschot dat u niet gebruikt, stuurt u naar uw energieleverancier. Van de groepenkast leest u handige informatie af. Denk aan uw energieopbrengst en -verbruik.

Uw apparaten gebruiken de zonnestroom

De groepenkast stuurt de wisselstroom naar alle apparaten in en rondom uw huis, zoals uw wasmachine en verlichting.

Energie terugleveren

Tijdens zonnige dagen of wanneer u weinig stroom verbruikt, wekken uw zonnepanelen een overschot aan energie op. Dit overschot gaat niet verloren, maar stuurt u rechtstreeks door naar uw energieleverancier. De leverancier verrekent uw teruggeleverde energie met uw jaarlijkse afname. Hierdoor wordt uw energierekening een stuk lager.

Uw zonnepanelen worden blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. De combinatie van zonnig weer en een frisse buitentemperatuur is het meest optimaal voor uw energie opbrengst. Maar wat gebeurt er tijdens een hittegolf, hagel of sneeuw?

Bewolking en regen

Ook als het bewolkt is, wekken uw zonnepanelen energie op. Door de wolken wordt het zonlicht verspreid, maar een deel ervan komt nog steeds op uw panelen terecht. Er zijn wat uitzonderingen. Als het tijdens een hele zware regenbui erg donker wordt, vangen uw panelen nauwelijks licht. In de meeste gevallen duren dit soort zware buien gelukkig niet lang.

Hittegolf

Zonnepanelen functioneren het best bij zonnig weer, maar een hittegolf is niet ideaal. Het zorgt er in sommige gevallen zelfs voor dat uw opbrengst terugloopt omdat de elektronen in het paneel te snel bewegen. Bij het installeren letten we er daarom op dat de panelen niet te dicht bij elkaar worden geplaatst. Hierdoor kan de wind goed over en onder uw panelen om ze koel te houden.

Hagel

Zonnepanelen moeten voldoen aan een Europese standaard, de IEC61215. Ze worden getest door hagelstenen met een hoge snelheid op het paneel te laten inslaan. Ook zijn de zonnecellen in een zonnepaneel afgedekt door een laag gehard glas of plexiglas. Dit is steviger dan normaal glas. We raden wel aan om uw zonnepanelen even te controleren na een hagelstorm.

Storm

Voldoende afstand tussen de zonnepanelen en de dakrand is belangrijk. De panelen mogen namelijk niet te dicht bij de dakrand of de nok van het dak komen te liggen. Hierdoor kunnen ze verschuiven of van uw dak waaien. Dankzij de afstand is blijven uw panelen goed liggen wanneer het hard waait. Toch is het verstandig om na een storm uw dak te controleren op verschoven of beschadigde dakpannen.

Sneeuw

Een pak sneeuw is niet gunstig voor de opbrengst van uw zonnepanelen. Het oppervlak van uw panelen is glad, waardoor de sneeuw er in veel gevallen vanzelf vanaf glijdt. Mocht dit niet gebeuren omdat het blijft vriezen, dan kunt u altijd zelf proberen om de sneeuw te verwijderen met een zachte bezem. Wees hierbij voorzichtig, vooral wanneer uw dak moeilijk begaanbaar is en extra glad door de vorst.

FAQ Laadpalen

Er zijn verschillende redenen waarom een laadpaal een aanwinst is voor bij uw thuis. We zetten alle voordelen voor u op een rijtje.

Uw eigen laadpaal is goedkoper

U betaalt het standaardtarief van de energieleverancier, dat lager is dan het tarief bij een publiek laadstation. Afhankelijk van de locatie betaalt u al snel 2 tot zelfs 4 keer meer dan als u de auto thuis aan de laadpaal aansluit. Afhankelijk van de energieleverancier betaalt u thuis tussen de 20 en 35 cent voor een kWh. Gebruikt u een publieke laadpaal? Dan betaalt u een extra bedrag aan de aanbieder, waardoor u al snel tussen de 30 en 59 cent per kWh betaalt. Een eigen laadpaal is daarmee de goedkoopste manier om de batterij van je auto op te laden.

Standaard stekker niet bedoeld voor dagelijks opladen

In een noodsituatie biedt de zogenaamde Schuko stekker, die bij de auto is geleverd, uitkomst. Met een Schuko stekker bedoelen we een standaard of normale stekker voor in een stopcontact. U heeft de optie de auto hiermee op te laden, maar daar is de stekker niet voor bedoeld. De stekker is vooral bedoeld voor nood, omdat bij het laden via de stekker warmte snel ophoopt. Dit brengt brandgevaar met zich mee en het bovendien duurt het langer voordat de auto voldoende is opgeladen. Tevens is het opladen met een stekker een aanslag op de stoppen in de meterkast thuis, waardoor de stoppen er mogelijk uitslaan.

U laadt uw auto sneller op

Wanneer u uw auto via een laadpaal oplaadt, gaat dit soms tot wel 10 keer sneller dan wanneer u een normale stekker in het stopcontact steekt. De oplaadsnelheid hangt af van het soort elektrische auto waarin u rijdt, maar het feit is dat uw wagen via een laadpaal aanzienlijk sneller oplaadt dan zonder.

U verrekent eenvoudig uw kosten

Rijdt u in een elektrische auto van de zaak? Dan kunt u de stroomkosten van het laden heel makkelijk laten verrekenen door uw werkgever. Zo voorziet u uw leaseauto van stroom zonder dat u gedoe heeft met declareren. Ook heeft u via een laadpaal snel inzicht in uw verbruik, zodat u precies weet hoeveel u aan stroom betaalt.

U gaat altijd opgeladen van huis

Natuurlijk is het ook gewoon heel praktisch om thuis een laadpaal te hebben. U heeft altijd een plek voor de deur en weet zeker dat u opgeladen van huis vertrekt. Hoeft u onderweg nooit meer een publieke laadpaal te gebruiken. Wel zo handig.

Wij zetten graag de voordelen van een laadpaal bij Abansolar op een rijtje.

Hulp en advies bij de beste laadpaal voor u

Via onze keuzehulp geeft u aan wat uw wensen zijn, waarna we uw aanvraag in behandeling nemen. U krijgt een prijsopgave, zodat u vooraf weet wat u kunt verwachten. Onze adviseurs kijken samen met u of u gemaakte keuze ook echt de beste voor u is. Heeft u het type laadpaal en de installatie plek bij u thuis gekozen, dan krijgt u  een definitieve offerte van Abansolar. Op die manier weet u altijd precies hoeveel ue nieuwe laadpaal en de plaatsing ervan je gaan kosten.

Installatie en uitleg door échte specialisten

Uw nieuwe oplaadpunt bij u thuis laten installeren door échte specialisten. Wij leggen de bekabeling en plaatsen de laadpaal. Onze specialisten vertellen u stap voor stap hoe het werkt en lopen met u door het opleverrapport. Natuurlijk gaan we pas weg als alles werkt. Daarnaast krijgt u 2 jaar garantie op uw laadpaal en ook na installatie staan we graag voor u klaar.

Hulp bij een slimmer en duurzamer huis

Bij Abansolar hebben we naast laadpalen ook zonnepanelen. Met zonnepanelen wekt u uw eigen energie op, waarmee u vervolgens uw elektrische wagen oplaadt. U bespaart energie en u wekt via zonnepanelen uw eigen energie op. Zo helpen we u aan een duurzamer en slimmer huis, wat goed is voor uw portemonnee en het milieu. Gewoon, groen.

Wij leggen graag de 5 stappen uit voor een offerte aanvraag.

1. U geeft je wensen aan

In de keuzehulp bij de offerteaanvraag geeft u aan welk oplaadpunt, welke extra functionaliteiten en welke installatieopties u nodig hebt. U krijgt dan ook meteen inzicht in de prijs.

2. Wij bellen u op

Zodra we uw aanvraag binnen hebben, nemen we telefonisch contact met u op. We lopen samen door uw aanvraag, geven u advies en beantwoorden al uw vragen. Zo kunnen we u in de volgende stap een offerte opsturen die helemaal bij uw wensen past.

3. U maakt een paar foto’s

Tevreden met het advies en ons voorstel? Mooi! Dan hebben we alleen nog wat foto’s nodig. Deze controleren onze installateurs, zodat we zeker weten dat we niet voor verrassingen komen te staan. Vervolgens sturen we u een definitieve offerte op.

4. We komen bij u langs

Bent u akkoord? Tijd om bij u langs te komen! We maken uw meterkast gereed en plaatsen uw laadpaal. En natuurlijk gaan we pas weg als álles werkt.

5. Laden maar

Uw laadpaal is geïnstalleerd en klaar om te gebruiken. Stekker erin en laden maar.

U kunt met uw zonnepanelen energie opwekken en daarmee uw auto opladen. Dat is ook een stuk duurzamer en voordeliger. Hieronder leest u  hoe dit precies werkt.

Wat is het voordeel van opladen met zonne-energie?

Zonder zonnepanelen gebruikt u  de stroom van je energieleverancier om uw auto op te laden. Dat betekent dat uw stroomrekening omhoog gaat. Met zonnepanelen wekt u die stroom zelf op en dat is uiteindelijk veel voordeliger dan stroom inkopen bij uw leverancier. 

Gebruikt mijn laadpaal altijd groene energie?

Wanneer u uw auto oplaadt terwijl uw zonnepanelen energie opwekken, gaat de groene energie direct uw auto in. Als er meer vermogen nodig is dan uw zonnepanelen opwekken, wordt de rest uit het energienet gehaald. Dan gebruikt u dus energie van jouw energieleverancier. 

U kunt uw laadpunt bijna altijd meeverhuizen naar uw nieuwe adres. Lees hieronder waar u dan rekening mee moet houden.

Is de laadpaal van u?

Als de laadpaal van u is, dan kunt u deze meenemen naar uw nieuwe adres. Heeft u een laadpaal via een leasemaatschappij geregeld, dan moet u aan hen toestemming vragen om uw laadpaal mee te nemen.

Heeft u een eigen parkeerplek?

Controleer of uw nieuwe adres een eigen parkeerplaats heeft. Is deze op uw eigen terrein, dan is er geen probleem en kan de laadpaal daar geplaatst worden. Heeft uw woning wel een parkeerplaats, maar is deze eigendom van de Vereniging Van Eigenaren (VVE)? Dan moet u de VVE toestemming vragen of u de laadpaal op de parkeerplaats mag laten installeren. Heeft u geen parkeerplaats bij uw nieuwe woning, dan kan de laadpaal niet mee. Vraag in dat geval aan de gemeente om een publieke laadpaal te installeren bij u in de buurt als deze er nog niet is.

Eventuele aanpassingen doorvoeren op nieuwe locatie

Op uw nieuwe adres is het goed mogelijk dat de omstandigheden anders zijn dan op uw huidige adres. Ga daarom van tevoren na of er aanpassingen gedaan moeten worden om uw  laadpaal te kunnen gebruiken op de nieuwe plek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Het uitvoeren van eventuele graafwerkzaamheden
  • Het verzwaren van uw aansluitingen, zodat u de auto net zo snel oplaadt als op uw oude adres
  • Een eventuele sokkel bestellen als het laadpunt niet aan de muur kan worden bevestigd.

Kosten en tijdsduur van het verhuizen van uw laadpaal

Het verhuizen van uw laadpaal brengt natuurlijk kosten met zich mee. De paal moet worden gedemonteerd en vervolgens op locatie weer worden geïnstalleerd. De aanpassingen die op uw nieuwe adres nodig zijn hebben invloed op de prijs en de tijd die het kost om de paal te verhuizen.

Hulp nodig?

Gaat de laadpaal met u mee en heeft u hulp nodig bij de installatie op het nieuwe adres? Neem dan contact op met onze adviseurs op 070 – 204 20 23. Wij zijn bereikbaar tussen 9.00 en 17.30.

Wanneer u voor onze elektrische laadpalen kiest, installeren we deze op afspraak voor u. U bent waarschijnlijk benieuwd naar wat we tijdens deze dag precies doen. Daarom hebben we onze werkwijze stap voor stap uitgeschreven.

1. We komen langs

Op een afgesproken datum en tijd komt onze installateur bij u langs. We leggen onze werkwijze uit en bespreken uw wensen. Onze installateur zal ongeveer een dagdeel bezig zijn.

2. Locatie laadpaal bepalen

Samen met u bepalen wij de locatie van het laadpunt zodat deze op een ideale plek komt voor het opladen van uw elektrische auto. Dit kan op een parkeerplaats buiten of in uw garage zijn.

3. Meterkast voorbereiden

De installatie begint in de meterkast. Daar plaatsen we een nieuwe groep voor het laadpunt. Op deze manier zorgen we ervoor dat het stroomnet van uw huis beschermd blijft tegen overbelasting en dat uw laadpaal altijd blijft werken, ook als u elders in huis een stroomstoring hebt.

4. Aansluiten van de kabels

Nu de locatie voor de laadpaal is bepaald en de meterkast is voorbereid, sluit de installateur het kabeltraject aan. Er worden gaten door de muur of in de vloer geboord, zodat er kabels van de meterkast naar buiten getrokken kunnen worden. Deze kabels gaan direct naar de laadpaal. We doen ons best om het kabelwerk zoveel mogelijk uit het zicht te houden.

5. We gaan pas weg als alles werkt

Het moment is daar: u gaat uw auto voor de eerste keer opladen aan uw kersverse nieuwe laadpaal. Onze installateur legt uit hoe de laadpaal werkt en beantwoordt al uw vragen. Werkt het oplaadpunt niet zoals het zou moeten? Dan maken wij dat direct in orde. Wij gaan pas weg als alles 100 procent werkt.

Het is belangrijk om te weten wat het kost om uw auto van brandstof te voorzien. Bij een auto die op benzine of diesel rijdt, berekent u dat gemakkelijker dan bij een auto die op elektriciteit rijdt. In dit artikel leest u wat het kost om uw elektrische auto op te laden.

Wat kost het om thuis op te laden?

Thuis opladen met uw eigen laadpaal is de goedkoopste manier van opladen. U betaalt namelijk alleen de kilowattuurprijs aan uw eigen energieleverancier. Dat is gemiddeld € 0,23. Als je dat omrekent naar kilometers, betaalt u bijna 4 eurocent per kilometer. Dat is de helft minder dan bij een gemiddelde benzineauto.

Wat kost het om openbaar op te laden?

Wanneer u in het openbaar oplaadt, gebruikt u een openbare laadpaal. Dit is altijd duurder dan thuis opladen, omdat de eigenaar van de paal uiteindelijk ook winst wil maken. De kosten voor openbaar opladen lopen erg uiteen, omdat de eigenaar van de paal zijn eigen prijs bepaalt. Gemiddeld bent u ongeveer € 0,42 per kWh kwijt. Als je dat omrekent naar kilometers, kost u dat € 0,07 per kilometer.

Wat kost snelladen?

Met snelladen is uw auto sneller voorzien van een volle accu. Snelladen is wel de duurste manier om uw auto op te laden. Het gemiddelde bedrag ligt op € 0,60 per kWh. Dat is zo’n € 0,10 per kilometer. Dat is ongeveer net zo duur als bij een auto die op benzine rijdt.

U denkt na over het aanschaffen van een elektrische auto of hebt er net een gekocht. Maar kunt u deze nieuwe aanwinst bij ieder oplaadpunt opladen? Wij leggen het u uit.

Type stekker

Uw elektrische auto laadt u op met het juiste type stekker dat past in de auto en het oplaadpunt. Abansolar verkoopt laadpalen voor type 2 stekkers, omdat bijna alle nieuwe auto’s een type 2 aansluiting hebben. Indien u toch een auto heeft met een type 1 aansluiting kunnen we dit met een laadkabel oplossen. Informeer hiernaar wanneer u één van onze adviseurs spreekt.

1-fase of 3-fase

Laadstations werken op 1-fase of op 3-fase. Wat is het verschil? Het vermogen. Een 1-fase laadpaal kan maximaal 5kW leveren, terwijl een 3-fase laadpaal tot wel 22kW kan gaan.

Een 1-fase elektrische auto kunt u ook met een 3-fase laadstation opladen. Het laden gaat dan alleen niet sneller vanwege het grotere vermogen van het laadpunt, want de elektrische auto laadt alleen op met de maximale capaciteit die hij aankan. En een 3-fase auto kunt u ook met een 1-fase laadpunt laden, zij het op een lager vermogen dan de auto aan zou kunnen.

Eigen laadpaal

Wilt u weten welke laadpaal het beste bij uw auto en gebruik past? Vraag dan een offerte aan. Onze adviseurs helpen u graag de juiste keuze te maken.

Meerdere factoren bepalen hoelang het duurt voordat uw elektrische auto volledig is opgeladen. De maximale laadcapaciteit wordt bepaald door de auto, de laadpaal en hoe deze op de meterkast is aangesloten. Hoe meer vermogen, hoe sneller uw auto laadt.

Zelf uitrekenen

U kunt zelf uitrekenen hoelang het duurt voordat uw auto volledig opgeladen is. Deel het vermogen van de accu door het vermogen van de laadpaal.

Stel dat uw auto een accu heeft van 55 kWh en de laadpaal een vermogen heeft van 11 kW. Dan duurt het ongeveer 5 uur (55 kWh / 11 kW = 5 h) voordat een volledig lege accu weer helemaal is opgeladen. Uw meterkast moet dan ook het vermogen hebben om 11 kW te kunnen laden. Een 1-fase meterkast kan over het algemeen tot 5 kW per groep leveren. Voor 11 kW laden heeft u  een 3-fase meterkast nodig.

Het aantal fasen van uw meterkast bepaalt het maximale laadvermogen van uw laadpaal. Een 1-fase laadstation heeft een maximaal laadvermogen van ongeveer 5kW. Bij een 3-fase aansluiting is het maximale laadvermogen meestal 11kW. Hybride auto’s laden maximaal op met 3,7 kW en dus is een 1-fase aansluiting voldoende. Bij volledig elektrische auto’s is een 3-fase aansluiting de beste keuze. Hoe u ziet welke aansluiting u heeft, leest u  hieronder.

1-fase aansluiting

Vroeger kregen de meeste huizen standaard een 1-fase aansluiting. Daardoor komt dat nog steeds veel voor. Het theoretisch maximale laadvermogen van uw 1-fase laadpunt is dan ongeveer 5kW. U heeft een 1-fase aansluiting wanneer:

– Er 2 draden de groepenkast in komen

– De waardes 220/230V op de stroommeter staan

3-fase aansluiting

Tegenwoordig worden nieuwbouwhuizen vrijwel allemaal opgeleverd met een 3-fase aansluiting. Met de opkomst van de elektrische auto ziet u steeds meer 3-fase aansluitingen in bestaande huizen. Een 3-fasen laadstation gebruikt 3x230V en heeft een standaard vermogen van 16A. Het maximale laadvermogen is dan 11kW. U heeft een 3-fase aansluiting wanneer:

– Er 4 draden de groepenkast in komen

– 3×220/230V, 380/400V of 380V op de kWh meter staat

Uitbreiden naar 3-fase

Als u niet over een 3-fase aansluiting beschikt, dan kunt u in de meeste gevallen een uitbreiding aanvragen bij de netbeheerder. De kosten hiervoor zijn beperkt. Neem contact op met de netbeheerder om dit te bespreken. Ook als u een elektrische auto die op 1-fase laadt heeft, is het verstandig om alvast een 3-fase laadstation aan te schaffen. U voorkomt dan dat u bij de aanschaf van een nieuwe auto alsnog een 3-fase laadstation moet kopen.

Als u toch nog twijfelt of u een 1-fase of 3-fase aansluiting heeft, neem dan contact op met uw netbeheerder. Zij weten wat voor type aansluiting u heeft.

Verzwaren betekent dat uw netbeheerder het vermogen van uw elektriciteitsaansluiting vergroot. Meestal door meer fasen te gebruiken (van 1 naar 3), of door de aansluitwaarde per fase te vergroten (van 25A naar 35A). Dit is nodig wanneer uw totaalverbruik stroom, inclusief dat van het laadpunt, meer is dan de netaansluiting levert.

Waarom verzwaren?

Er zijn 2 redenen om te verzwaren: u heeft meer vermogen nodig om uw auto op te laden terwijl u andere apparaten in uw huis gebruikt of u wilt meer vermogen om uw auto sneller en krachtiger op te laden. Als u bijvoorbeeld nog een 1-fase meterkast hebt, is verzwaren verstandig. Een 3-fase auto opladen met slechts 1-fase gaat namelijk langzaam. Bespreek met onze adviseurs wat het beste aansluit op uw behoefte.

Groepenkast vervangen

Als u een 1-fase aansluiting heeft, moet u eerst de 1-fase groepenkast aanpassen naar 3 fasen. Een elektricien brengt dan de nodige wijzigingen in de groepenkast aan en verdeelt hierbij alle fasen over 3 groepen in plaats van 1. Zonder een 3-fase groepenkast kunt u de stroomaansluiting niet verzwaren.

Het verzwaren

Uw netbeheerder doet een aantal technische aanpassingen om de aansluiting te verzwaren. Meestal vervangen ze alleen uw hoofdzekering, maar soms vervangen ze ook de kabel die van het openbare elektriciteitsnet naar uw huis loopt. Neem contact op met uw netbeheerder om verzwaring te regelen en de kosten hiervan te bespreken.

Periodiek onderhoud door een installateur is niet nodig. Wel komt een schone laadpaal de levensduur van het apparaat ten goede. We raden daarom aan de laadpaal af en toe schoon te maken.

Schoonmaken

We raden u aan om de laadpaal af en toe schoon te maken. Een schone laadpaal komt de levensduur ten goede. De buitenkant maakt u eenvoudigweg schoon met een vochtige doek.

Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies voor het aanschaffen van een laadpaal als particulier. Alleen als zakelijke gebruiker maakt u aanspraak op subsidies.

Krijg ik subsidie voor mijn zakelijke laadpaal?

Zakelijk wil zeggen dat de aanschaf van de laadpaal op kosten van de onderneming is gedaan en als investering dient. De zzp’er die werkt vanuit een thuissituatie valt hier bijvoorbeeld ook onder. Koopt u een laadpaal als zakelijk gebruiker, dan zijn er meerdere subsidies waarop u aanspraak kunt maken:

– Milieu Investeringsaftrek (MIA)

– Willekeurige Afschrijving Milieu-Investering (VAMIL)

– Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Krijg ik als particulier subsidie voor een laadpaal?

Schaft u een laadpaal aan op uw persoonlijke naam in plaats van op naam van een organisatie, dan spreken we over een particuliere laadpaal. Deze paal geldt dan niet als investering voor de organisatie. Dit is een voorwaarde waaraan u moet voldoen als u aanspraak wilt maken op bestaande subsidies. Of u uw auto en laadpaal als particulier ook gebruikt voor uw werk is daarom niet doorslaggevend.

FAQ Omvormers

Wilt u uw lampen, waterkoker of zelfs uw elektrische auto laten werken op zonne-energie? Dan heeft u naast zonnepanelen een omvormer nodig. Dit apparaat zet energie van de zon om in stroom voor uw apparaten en maakt het mogelijk om energie terug te leveren aan het net.

Van gelijkstroom naar wisselstroom

In vergelijking met een zonnepaneel is een omvormer een stuk ingewikkelder. Een omvormer zet opgewekte stroom die vanuit het zonnepaneel komt om in bruikbare stroom voor de apparaten in en rondom uw huis. Maar hoe doet een omvormer dit zo efficiënt mogelijk?

De taak van de omvormer

Onder invloed van de zon wekken zonnepanelen elektrische stroom op. Het ‘soort’ stroom dat zonnepanelen opwekken is gelijkstroom. De taak van een omvormer is vervolgens om deze gelijkstroom om te zetten in bruikbare stroom voor uw elektrische apparaten. Deze stroom wordt ook wel wisselstroom genoemd.

De MPP tracker

Een MPP tracker bepaalt het maximale punt van de zonnepanelen om zo de hoogste opbrengst te halen.  De omvormer zorgt er ook voor dat zonnepanelen op de maximaal efficiënte spanning werken. Dit wordt ook wel Maximum Power Point (MPP) Tracking genoemd. Het doel van het MPP-tracker systeem is om de output van de serie zonnepanelen te meten en de juiste weerstand te bieden: om zo de energieopbrengst maximaal te maken. Is er op een andere manier een hoger Maximum Power Point te bereiken? Dan schakelt de omvormer naar dat punt en wordt de opbrengst in dat punt bepaald. Zo wordt ervoor gezorgd dat er zo min mogelijk verlies van rendement optreedt.

Soms kan het ook voorkomen dat er twee of meer MPP-trackers worden gebruikt:

  • bij installaties vanaf 10 zonnepanelen;
  • in het geval van schaduw op de zonnepanelen;
  • bij het gebruik van verschillende zonnepanelen;
  • bij panelen die op een afwijkende oriëntatie of helling liggen.

De juiste omvormer

Bij het kiezen van de beste omvormer voor uw zonnepanelen letten wij op:

  • het totale vermogen van alle zonnepanelen;
  • de oriëntaties van de set zonnepanelen;
  • of er schaduw valt op één van de zonnepanelen.

In de regel is het: hoe meer zonnepanelen, hoe meer vermogen de omvormer moet hebben. Wat het vermogen van de zonnepanelen is, wordt bepaald onder ideale omstandigheden. In Nederland zijn de omstandigheden vaak niet ideaal, waardoor zonnepanelen zelden hun maximale vermogen opwekken. Daarom worden sommige omvormers op een lager vermogen ingesteld. Zo werken deze omvormers bij minder ideale omstandigheden een stuk efficiënter. Andere omvormers zijn minder gevoelig voor het vermogen van de zonnepanelen. Het proces van het instellen van de omvormer op het vermogen van de zonnepanelen wordt ook wel dimensioneren genoemd.

Optimizers

Wanneer er sprake is van schaduwwerking of verschillende oriëntaties, wekken niet alle zonnepanelen dezelfde hoeveelheid energie op. Wekt één zonnepaneel minder op, dan heeft het hele systeem daar last van. Een oplossing is het gebruik van optimizers. Dit zijn slimme kastjes die onder het zonnepaneel worden bevestigd. De optimizers zorgen ervoor dat de energieopbrengst van elk paneel maximaal is en afzonderlijk gemeten wordt.

De omvormer is een essentieel onderdeel van een zonnepanelensysteem. De vraag: ‘Hoe lang gaat een omvormer mee?’ is daarom zeker niet onbelangrijk. Kijken we namelijk naar onze reparatie statistieken, dan is de omvormer het kritieke punt in de hele zonnepaneleninstallatie.

Fabrikanten geven vaak aan dat ze een omvormer hebben gemaakt met een levensduur tussen de 15 en 20 jaar. In de praktijk zijn storingen aan het zonnepanelensysteem in de meeste gevallen te wijten aan een probleem met de omvormer. Daarom is de keuze voor de juiste omvormer van groot belang, net zoals de garantie die u bij uw zonnepanelensysteem afsluit.

Advies nodig?

Neem contact met ons op en we helpen u graag met al uw vragen!

 

Advies nodig?

Neem contact met ons op en we helpen u met al uw vragen.